Tuesday, May 19, 2015

Test Your Great Lakes Knowledge with these 10 Questions




Time out for a little fun:



StJoe_Sailboat_sunsetMichigan shores meet four of the five Great Lakes, which makes us a great place to catch a sunrise, stay up for a sunset, relax on the beach, or enjoy the many water activities available. Did you know that Michigan has the longest freshwater coastline in the U.S.?   There are many other fascinating facts about the Great Lakes. 
Test your Great Lakes knowledge with the 10 questions below.  After you take the quiz, check your answers at the bottom of the quiz!
1. All of the Great Lakes combined contain ______ gallons of water.
A) 3 quadrillion
B) 16 million
C) 8 trillion
D) 6 quadrillion

2. Lake Superior contains ____ % of the world’s fresh surface water that is not frozen in a glacier or ice cap:
A) 12%
B) 5%
C) 10%
D) 18%
lakeerie
3. What is the name of the 30- to 40-foot-long “monster” that allegedly lives in Lake Erie?
A) Chelli
B) Bessie
C) Betsy
D) Miggie
4. A person in Michigan is never more than how far from a natural water source?
A) 10 miles
B) 2 miles
C) 1 mile
D) 6 miles
5. Which Great Lake is surrounded by the most metropolitan areas?
A) Lake Superior
B) Lake Erie
C) Lake Michigan
D) Lake Huron
6. The massive sinkholes in ______________ have high amounts of sulfur and low amounts of oxygen. These conditions are very similar to the conditions of Earth’s ancient oceans 3 million years ago.
A) Lake Huron
B) Lake Michigan
C) Lake Erie
D) Lake Ontario
7. It’s estimated that there are about 100 million lake trout in Lake Superior alone. That’s nearly ____ of the human population of North America:
A) 1/5th
B) 1/3rd
C) 1/4th
D) 1/8thbeach_empirebeach
8. Michigan has the longest freshwater coastline in the United States. How long is it?
A) 7,420 miles
B) 3,288 miles
C) 500 miles
D) 8,550 miles
9. How many species of plants and animals inhabit the Great Lakes basin?
A) 1,000
B) 1,500
C) 3,500
D) 5,000
10. The name Michigan is derived from the Indian word michiguma, meaning “great lake”.
A) True
B) False
Do you have a favorite piece of Great Lakes trivia you would like to share? Tell us in the comments!

1 comment:

Cindy L said...

Well I got 4 out of 10 correct. How about you?
Here's the answers: Answers: 1. d, 2. c, 3. b., 4. d, 5. b, 6. a, 7. a, 8. b,9. b,10. a.

Follow me on BlogLovin!

Follow
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...